Winkelwagen

Mini Cart

Historie

Historie

Dit jaar bestaat de kledingzaak van LUTZ in Vinkeveen 115 jaar. Een mensenleven is niet toereikend genoeg om een familiebedrijf meer dan een eeuw te laten voortbestaan. Daarvoor zijn 4 generaties tot nu toe actief geweest om de modezaak “springlevend” te houden.

Het begin

De historie van LUTZ begint op 1 mei 1904. Herman Lutz schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel, omdat hij een winkel in stoffen, fournituren, dekens, lakens aan de meter, haakgaren, breiwol, 4711-parfums en modeartikelen gaat beginnen. Zelfs meubelen voor woon- en slaapkamer en vloerkleden horen bij het assortiment.

De functie van de kleding- en woningzaak is aan het begin van de 20ste eeuw heel anders dan nu: een dorpswinkel waarin menig dorpeling iets kan vinden naar zijn gading. Voor bewoners in de verre omgeving van Vinkeveen komt Herman Lutz zelf aan de deur om zijn waren uit te venten.

Na de oorlog

De liefde voor zijn vak heeft Herman Lutz overgedragen op 3 van zijn zoons. Na de oorlog neemt zijn zoon Clemens de winkel in Vinkeveen over en zijn zoons Harrie en Jan beginnen een winkel in respectievelijk Breukelen en Abcoude.

Clemens Lutz breidt het winkelpand aan de Herenweg uit. Samen met zijn echtgenote en steeds meer personeel werkt hij hard aan een goed lopende zaak voor een klantenkring die de dorps- en provinciegrens overschrijdt.

De derde generatie Lutz

In 1976 neemt Henk Lutz,de oudste zoon, de zaak van zijn vader over. Opnieuw moet er ingrijpend worden verbouwd, want een uitgebreidere collectie dames- en herenkleding voor werk en vrije tijd in het hogere segment, schoenen en andere modeaccessoires vragen meer ruimte om getoond te worden aan zijn steeds modebewustere clientèle.

Een tijd lang is er in de zaak een aparte jeanshoek met de eigen naam Jofel. Uit die tijd stammen de eerste brochures voor een alsmaar groter wordende klantenkring.

Met op de achtergrond zijn vrouw Ank weet Henk met een toegewijd team veel nieuwe plannen te realiseren. Helaas is hij op 18 februari 2012 overleden. Zijn tomeloze inzet voor LUTZ kan gelukkig worden overgenomen door zijn oudste dochter Hanneke.

De vierde generatie Lutz

Na 3 generaties Lutz-mannen is Hanneke Lutz nu de eerste vrouwelijke algemeen-directeur die LUTZ in Vinkeveen leidt. Samen met haar man Jasper Verhoek en een groot team van deskundige medewerkers wil zij de modebewuste bezoeker van de winkel keer op keer inspireren door wat de internationale topmerken van de hedendaagse dames- en herenmode te bieden hebben. De filosofie van LUTZ is: “Bij alles wat we doen geloven we in persoonlijke service. We geloven in aandacht voor onze klant. We bieden persoonlijke service door te kijken en te luisteren naar onze klant. En we verkopen toevallig ook geweldige kleding”.

Een van de uitdagingen voor Hanneke’s vader was “vooruitdenken”. Die uitdaging nemen Hanneke en Jasper van harte over. In deze hectische tijd heeft niet iedereen de tijd om een bezoek te brengen aan de winkel. Daarom biedt LUTZ sinds december 2012 alle topmerken ook aan via de webshop. Dat is 24/7 winkelen bij LUTZ en dat hoort bij modern ondernemerschap in de detailhandel.

Hanneke en Jasper hopen samen met hun team LUTZ voor iedereen uitdagend te houden. En “springlevend” voor misschien wel een volgende generatie LUTZ? De tijd zal het leren!

Nieuwsgierig geworden naar wat LUTZ u nu te bieden heeft? Bezoek dan de winkel in Vinkeveen of de webshop. U bent meer dan welkom.

 

Media